Bakan Kurum, “yüzyılın felaketi” olan Gaziantep’teki çalışmalara ilişkin açıklamalarda bulundu.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, “yüzyılın felaketi” olarak nitelendirilen Kahramanmaraş’taki depremlerden etkilenen 10 ilde eş zamanlı olarak Cumhuriyet tarihinin en büyük afet konut seferberliğini başlatacaklarını bildirdi.
Kurum, Gaziantep AFAD Sarsıntı Uyum Merkezi’nde düzenlediği basın toplantısında, afet nedeniyle devletin, milletin ve dünyadan birçok yardım kuruluşunun seferberlik bilinciyle millet için çalıştığını söyledi. Kurum, “Gaziantep’te an itibariyle 2 bin 529 canımızı kaybettik, 12 bin 468 yaralı kardeşimiz şu anda hastanelerde tedavi altında” dedi. söz konusu.
Bölgedeki bütün aileleri ziyaret ettiklerini ifade eden Kurum, “Milletimiz bugün depremde tüm acıları paylaştığı gibi, ölen ailelerimizin evlatları, kardeşleri, anaları, babaları da milletimizin emanetidir, onlar bizimdir.” Millet olarak her zaman yanlarında olacağız ailece hiç ayrılmayacağız.” dedi.
“Umutlarımız hala canlı”
Gaziantep’te ilk anda tamamen yıkılan 1324 binada arama kurtarma çalışmalarının başladığını ifade eden kurum, şu değerlendirmede bulundu:
“Arama kurtarma faaliyetleri çerçevesinde şu anda sadece 108 binada arama kurtarma çalışması yürütüyoruz. Kalan binalarda da arama kurtarma çalışmaları tamamlandı. Bu kapsamda her zaman vatandaşlarımızı daha büyük bir felaketten kurtarmanın gayreti içerisinde olacağız.” 16.900 arama kurtarma çalışanımız ve 3 bin 25 aracımızla son dakikaya kadar enkaz altında kaldı, çünkü dün ve bugün prestijiyle baktığınızda 100. saatte, 86. saatte enkazdan kurtardığımız yavrularımız var. 90. saat Berat ve Yiğit yavrularımız var. Tüm illerimizde olduğu gibi Gaziantep’te de bu çabamızı son dakikaya kadar vermeye devam edeceğiz.”
İnsani ihtiyaçları da takip ettiklerini ifade eden kurum, vatandaşların geçici barınma ve beslenme ihtiyaçlarının karşılanması için adımlar attıklarını söyledi.
Jandarma, asker ve güvenlik güçlerinin hem havadan hem de karadan vatandaşlara ulaştığını anlatan Kurum, “Bu kapsamda 5 helikopterimiz, jandarmamız, yine askerimiz, emniyetimiz bu hizmetleri veriyor. ifadeleri kullandı.
“Gaziantep genelinde 15 bin konteyner kuracağız”
Sahra çadırları da kurduklarını belirten Kurum, şöyle devam etti:
“Yine il genelinde vatandaşlarımıza geçici barınma sağlayacak 15 bin 350 çadırın meclisi tamamlandı. Bölgede acilen toplam 25 bin çadır kurulması planlanıyor. Yine konteynere başladık. vatandaşlarımızın kalıcı ihtiyaçlarını karşılayacak, barınma ihtiyaçlarını karşılayacak ve ileride geçici barınma sağlayacak heyet sürecini hem İslahiye’de hem de Nurdağı’nda belirlenen alanlara konteynerlerimizi yerleştirdik. Her aşamada konteyner sayısını planladık. Gaziantep genelinde 15 bin konteyner olarak ve inşallah bu süreci Valiliğimiz, Büyükşehir Belediyemiz, yardım kuruluşlarımız, AFAD ve TOKİ ile birlikte tamamlayacağız. Gaziantep genelinde bin konteyner kuracağız.”
Bakan Kurum, 130 bin depremzedenin kesintili barınma alanlarında barındırıldığını, İller Bankası’na uygun olarak Gaziantep Büyükşehir Belediyesi ile ilçe belediyeleri, Şahinbey, Şehitkamil, Nurdağı ve İslahiye’ye su ve elektrik verilmeye başlandığını, 31 baz istasyonunu tüm bölgeye dağıttıklarını söyledi.
Bakanlık tarafından 10 ilde ilk andan itibaren 4 bin 720 uzmanla hasar tespit çalışmalarının yürütüldüğünü ve bu tespitlerin araç ve drone’larla yapıldığını belirten Kurum, şunları kaydetti:
“Şu ana kadar yaptığımız tespitler çerçevesinde yurt genelinde 12 bin 141 bina ve 66 bin 58 bağımsız bölümün yıkıldığını veya ağır hasar gördüğünü ve yıkıldığını tespit ettik. Çalışmaların tamamlanmasını müteakip vatandaşlarımızı bilgilendirmek üzere hasar tespiti için adres ve kimlik numaralarını girerek evlerinin hasar tespitini görebilecek ve e-Devlet üzerinden bilgi alabilecekler. kimlik numarasını sorgulayarak binanın ağır hasarlı, harap, hafif hasarlı veya hasarsız olup olmadığını tespit edecektir.
Bu tespitleri yapmadan binalara girmemenizi önemle belirtmek isterim. Burada ağır hasarlı, orta hasarlı ve yıkılmış binalara girişe izin verilmiyor. Az hasarlı ve hasarsız binalar için hasar tespit çalışmaları tamamlandıktan sonra vatandaşlarımızın bu binaları duyurusu ile kullanabileceklerini burada belirtmek isterim.”
Kurum, bilgilendirmelerin daha hızlı yapılabilmesi için iletişim ofisleri kurduklarını vurgulayarak, “Hem hasar tespit hem de vatandaşlarımızın acil ihtiyaç ve taleplerini alacağımız irtibat bürolarımız il genelinde kuruldu. ofislerine giderek hasar tespit durumunu da öğrenebiliyorlar.”
Cumhuriyet tarihinin en büyük “afet konut seferberliği” başlatılacak
Bakan Kurum, 10 ilde arama kurtarma çalışmalarının tamamlanmasının ardından hayatın normale dönmesi için çalışmaya devam edeceklerini belirterek, şunları kaydetti:
“Daha önceki depremlerde Elazığ’da, Malatya’da, Kastamonu’da, İzmir’de afetlerde nasıl evimizi yaptıysak 10 ilimizde bire bir tedbir alacağız. TOKİ Başkanlığımızın.” Eş zamanlı olarak 10 ilimizde milletimiz ve evlatlarımız için Cumhuriyet tarihinin en büyük afet konutu seferberliğini başlatacağız.
Bu kapsamda 10 il TOKİ, Emlak Konut ve Bakanlığımıza bağlı tüm şantiyelerde arama kurtarma ve enkaz kaldırma faaliyetlerine destek verecek 30 bin çalışanımız, mühendis ve firmalarımızı çalışanları ve ekipmanları ile görevlendirdik. . Bu arkadaşlarımız 10 ilimizde AFAD’a uygun faaliyetlere destek veriyorlar.”
Enkaz kaldırma işlemi ile birlikte yeni alanların oluşturulmasına yönelik zemin etüt çalışmaları ve bölgenin yerel ihtiyaçlarına yönelik çalışmaların yapıldığını anlatan Bakan, bir dakikayı bile önemsediklerinin altını çizdi.
Kurum, “Burada olmayan, bu afeti yaşamamış, burada geçici barınma yaşamamış kimse buradaki duyguları hissedemez. Cumhuriyet tarihinin en büyük afet konut üretim seferberliğini başlattığımızı duyuran Kurum,” vatandaşlarımızı o yağmurdan, soğuktan ve güneşten bir an önce kurtarmak için kalıcı konutların yapımına başlanarak istiyorum. dedi.
Ekiplerin 24 saat uyumadan canla başla çalıştıklarını, insan kurtarmak için öğle yemeği bile vermeden enkazda çalıştıklarına dikkati çeken Kurum, AFAD, UMKE, Türk Kızılayı, jandarma, polis, askerlerin çalıştığını söyledi. ve polise, valilere, belediye başkanlarına, tüm yetkililere ve vatandaşlara şükranlarını iletti.
“10 ilimizde bu süreci eş zamanlı yürüteceğiz”
Birlik ve beraberlik anlayışıyla bu musibetin hep birlikte aşılacağına işaret eden Bakan Kurum, “En kısa zamanda konutları ve yeni yerleşim yerlerini hediye edeceğiz. Yeni İslahiye’yi, yeni Nurdağı’nı yapacağız, hayata geçireceğiz.” Eş zamanlı olarak 10 ilde bu süreci eş zamanlı olarak vatandaşlarımıza bildireceğiz. İnşallah çok yakında inşaatımıza başlayacağız.” söz konusu.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın öncülüğünde daha önceki afetlerde olduğu gibi birebir anlayışla çalışmaların yürütüleceğini belirten Kurum, bu konuda vatandaşların günlük ve saatlik olarak bilgilendirileceğini bildirdi.
Kurum, hayatını kaybeden vatandaşlara Allah’tan rahmet, yaralılara acil şifalar diledi.